Trots op het resultaat!

In Nederland hebben we afgesproken dat we vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken in onze gebouwen. Om bijvoorbeeld mee te koken of onze huizen mee te verwarmen. Dit geldt ook voor onze gemeente. We hebben in de gemeente Heerenveen ongeveer 25.000 gebouwen die losgekoppeld worden, waarvan 22.500 woningen.

Wil je snel een eerste stap zetten met kleine aanpassingen die je zelf kunt doen? Of heb je vooral interesse om maatregelen te laten uitvoeren die veel opleveren? Misschien heb je plannen voor een uitgebreidere verbouwing. In alle gevallen helpen we je graag op weg met informatie over de mogelijkheden.

Heerenveen wordt aardgasvrij

In Nederland hebben we afgesproken dat we vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken in onze gebouwen. Om bijvoorbeeld mee te koken of onze huizen mee te verwarmen. Dit geldt ook voor onze gemeente. We hebben in de gemeente Heerenveen ongeveer 25.000 gebouwen die losgekoppeld worden, waarvan 22.500 woningen. De afspraak om geen aardgas meer te gebruiken in onze gebouwen staat in het Klimaatakkoord. Hierin staan de volgende 2 mijlpalen: in het jaar 2030 verwarmen we 20% van de gebouwen met duurzame warmtebronnen. in het jaar 2050 worden álle gebouwen en wijken aardgasvrij.

Wat betekent het voor mij?

De verschillende wijken en buurten in de gemeente Heerenveen hebben in de Transitievisie Warmte een plekje gekregen in de wijkvolgorde. Hieronder leggen we per tijdsblok uit wat dit voor jou betekent.

Mijn wijk of buurt wordt voor 2030 aardgasvrij. Wat gaat er de komende tijd gebeuren?

In de gebieden die voor 2030 worden genoemd is al belangstelling vanuit de buurt om stappen te zetten om voor 2030 aardgasvrij te worden. De lokale initiatiefgroepen, gemeente, huiseigenaren, woningcorporaties, netbeheerder en anderen gaan samen een uitvoeringsplan gaat maken. Dit duurt ongeveer twee jaar. In dit plan werken we meer in detail uit wat er in jouw wijk of buurt gaat gebeuren. Wanneer je ondertussen verbouwplannen hebt of wilt verhuizen, kun je hier alvast rekening mee houden. Door bijvoorbeeld extra te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Op het energieloket kun je meer informatie vinden over maatregelen die geschikt zijn voor jouw huis.

Mijn wijk of buurt wordt tussen 2030 en 2040 aardgasvrij, kan ik nu al aan de slag met mijn woning?

In de wijken en buurten die tussen 2030 en 2040 aardgasvrij worden, kunnen we bestaande plannen en ontwikkelingen combineren met aardgasvrije oplossingen. Ook al wordt er de komende jaren nog niet gewerkt aan een uitvoeringsplan in jouw buurt, je kunt altijd aan de slag met het verduurzamen van je woning. Door je woning bijvoorbeeld al beter te isoleren kun je je gasverbruik beperken en stijgt je wooncomfort.

Mijn wijk of buurt is tussen 2040 en 2050 aan de beurt, kan ik nu al iets doen?

Na 2040 worden de buurten en wijken aardgasvrij waarvan de gemeente nu geen ontwikkelingen en plannen in beeld heeft. Hier is meer tijd nodig. Ook hier geldt: al wordt er de komende jaren nog niet gewerkt aan een uitvoeringsplan in jouw buurt, je kunt altijd aan de slag met het verduurzamen van je eigen woning of bedrijfspand.


Uitnodiging 11 oktober 2022

Voor de LEEF-bijeenkomst: Experimenteren is Leren

Wat komt er kijken bij renovatie?

Iedereen verdient het om betaalbaar, gezond en comfortabel wonen.

Binnen 2 weken was alles gereed gemaakt

In Nederland hebben we afgesproken dat we vanaf 2050 geen aardgas meer gebruiken in onze gebouwen.